2017. április 15., szombat

Notepad2 - a hasznos "kicsike"

Szoftverfejlesztőként sok esetben dolgozom szövegfájlokkal. Megvannak a kedvenc, komplexebb szerkesztőim és fejlesztőkörnyezeteim, ugyanakkor van egy nagyon aranyos kis programocska, amit ajánlok mindenki figyelmébe, akinek sokszor "csak egy kicsit jobb" jegyzettömbre lenne szüksége.

A Notepad2-ről van szó, annak is arról a változatáról, amely a https://xhmikosr.github.io/notepad2-mod/ oldalról tölthető le. A telepítője felajánjla azt a lehetőséget, hogy lecseréli a Windows jegyzettömböt, így a telepítést követően minden alkalmazás, ami a Jegyzettömböt (Notepad) indítja el, az a Notepad2-t fogja elindítani.

Aki magyarul szeretné használni, az innen töltse le a telepítőt: http://people.inf.elte.hu/kpeter/notepad2-mod/

Kicsike, gyors, és mégis számos olyan dolgot tud, ami igen hasznos a mindennapokban. A számomra legfontosabbak ezek közül:
  • Szintaxis színezés
  • Reguláris kifejezés alapú keresés és csere
  • Számomra fontos karakterkódolások és sorvégek kezelése
  • A 64 bites változattal néhány 10MB-os szövegfájlok teljesen jól kezelhetők, sőt néhány száz MB-osak is; nemrég egy 3,8 millió soros, 1,5GB-ot meghaladó méretű SQL szkripttel "bohóckodtam", ahol már egy-egy keresésre, vagy cserére várni kellett jó egy percet, viszont végül azzal is elboldogult.
  • Beállítható a kijelölés kiemelése a többi szövegrészben (választható, hogy csak egész szóra működjön)
  • Több, rövid kódíráshoz használható szerkesztési segítség van benne (pl. sor duplikálása, fel/le mozgatása, blokk indentálás, zárójelek párjának kiemelése, ugrás nyitó-csukó zárójelek között stb.)
Mivel kicsi, gyors, és ügyesen be tud illeszkedni a Windows-ba, csak javasolni tudom a telepítését :)
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése