2017. április 15., szombat

Bemutatkozás

Szoftverfejlesztőként (pontosabban programtervező matematikusként) végeztem még a 20. században Szegeden, az - akkor még - József Attila Tudományegyetemen.

Aztán elmentem 9 hónapra katonának Kalocsára, az ottani kiképzőközpontba. Sok szempontból életem egyik legjobb döntése volt, hogy nem próbáltam mindenféle mondvacsinált okokra hivatkozva elbliccelni a dolgot. Sok hasznos tapasztalatot szereztem az élettel kapcsolatosan, kilépve az otthoni biztonságból. Persze mondhatjuk, hogy ezeket minden józan paraszti ésszel rendelkező ember tudja, de én már azt is tudom, hogy más "tudni" és más "megtapasztalni" :)

Mik is voltak ezek a tapasztalatok?
  •  Az alapvető emberi értékek (szeretet, barátság, őszinteség, döntésképesség, felelősségvállalás, és hasonlók) teljesen függetlenek az iskolázottságtól. Kiválóan tudtam kommunikálni és jól éreztem magam "csak" 8 általános végzett emberrel, és iszonyatos nehézségeim is akadtak több diplomával rendelkezőkkel, vagy akár a laktanyaparancsnokkal :), csak hogy a két végletet említsem.
  • Négy nagyon fontos dolgot tapasztaltam meg, ami a jó vezető ismérve: a példamutatás, a hitelesség, az empátia, valamint annak a felismerése és helyén kezelése, hogy nem feltétlenül mi tudunk mindent a legjobban. Szerencsém volt, mert kiváló szakaszparancsnokot sikerült kifognom, rengeteget tanultam tőle, amit később, a munkahelyemen kamatoztatni is tudtam (tudok). És sajnos láttam az ellenkezőjét is...
  • A kapott feladatot el kell végezni. Mindig van egy rendelkezésre álló idő, és az sosem elegendő a tökéletes végrehajtáshoz. Viszont általában ki lehet hozni egy, a lehetőségekhez képest jó eredményt.
  • Az élet nem habostorta :), de - megfelelő hozzáállással - az esetek túlnyomó többségében teljesen élhetővé lehet tenni. Szerintem.

A katonaság előtt is szerencsés voltam több szempontból. Egyrészt szüleim miatt, akik mindig is önállóságra neveltek, és arra, hogy magam tanuljam meg, melyek azok a tevékenységek, amelyekre érdemes időt szánnom. Ezáltal már a középiskola végére kialakult bennem egyfajta tudatosság és felelősségvállalás. Ezt szerencsésen erősítette a gyerekkori és fiatalkori sportolás (kajakozás, később többféle harcművészet és néptánc), valamint a 16 évesen megismert agykontroll (amiből sok dolgot azóta sem használok..., de a legfontosabbat, a gondolat-nagytakarítást rendszeresen).

Nagyon szerencsés voltam, mert a katonságtól leszerelve azonnal egy olyan munkahelyet találtam, ahol mind emberileg, mind szakmailag megfelelő a légkör, a csapat, a feladatok és a munkám minden téren elismerik (a bemutatkozás írásakor lassan már 18 éve, így hamarosan "nagykorúvá válok" munkaügyileg).

A belépés óta eltelt idő alatt is rengeteget fejlődtem mind emberileg, mind szakmailag, hála a főnökeimnek, a kollégáimnak, és a feladatoknak, valamint emberi oldalról volt feleségemnek, jelenlegi páromnak és fiunknak köszönhetően.

Aktuálisan "több dimenzióban" mozgok, a munkaidőm többségében, a ma divatos szakmai fogalmak és szerepkörök alapján elsősorban business analyst, architect és lead developer feladatokat látok el, de nem ijedek meg akkor sem, ha ügyféltámogatási vagy tesztelési feladat merül fel.

Mai napig elemző, teljességre törekvő gondolkodásmóddal állok neki egy-egy problémának, vagy új eszköz megismerésének. Itt, a blogon is - elsősorban a saját tapasztalataim "online mentéseként" - kivesézek problémákat, eszközöket, körbejárok dolgokat. Meg az az igazság, hogy imádok dumálni, hát most online is tudok... :)

Ha egyetlen dolgot javasolhatok "életvezetési útmutatóként" a blogra tévedt :) kedves olvasó számára, az a cserkészek egyik aranyszabálya: "mindig hagyd tisztábban a táborhelyet, mint ahogyan találtad". A lényege a folyamatos fejlődés, így számos módon lehet "szövegesen testreszabni" ezt a szabályt:
  • Minden nap úgy feküdj le, hogy megtanultál valami olyat, amit reggel még nem tudtál. Ez lehet emberi dolog, szakmai dolog, idegen nyelvben új szavak, bármi, a lényeg, hogy tanulj valami újat minden nap.
  • Minden nap kevesebbet kritizálj másokat, mint az előző napon.
  • Minden nap egy kicsit jobban figyelj oda a családodra, mint az előző napon.
  • Minden nap egy kicsit egészségesebben étkezz, mint az előző napon.
  • Minden commit-nál legyen érthetőbb a kódrész és környezete, mint a commit előtt volt :)
  • ...
Ahogy Lao-ce is mondta: "Terebélyes fa hajszál-gyökérből fejlődik, kilenc-emeletes torony kupac földből emelődik, ezer-mérföldes utazás egyetlen lépéssel kezdődik."

Semmi sem megy egyik napról a másikra, de menj előre minden nap egy métert, és néhány év múlva már sokkal messzebb leszel, mint azt az első napon gondoltad volna. Csak ne a szakadék felé indulj...

Online szakmai "névjegy"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése