2017. május 6., szombat

IT tanulás "ingyen"

Az informatikai, főleg a szoftvertervezés és szoftverfejlesztés világában számos olyan lehetőség nyílik meg, ami talán egyáltalán nincs is meg más szakmában. Ez pedig annak a lehetősége, hogy "ingyen" jussunk jó minőségű eszközökhöz és tudáshoz is.

Az ingyen azt jelenti, hogy pénzt nem fizetünk érte (az internetkapcsolat díján és a számítógépünkön túl), viszont rengeteg időt kell "beletenni". Ez az a pont, ahol a legtöbben elvéreznek. Viszonylag kevés olyan embert ismerek, aki hajlandó átlagosan napi 1 óra plusz tanulást folytatni a munkaidején túl. Ugyanakkor, napi egy óra, és esetleg hétvégén még pár óra plusz az már heti 8-10 óra, havi 32-40 óra. Vagyis havi szinten mondhatjuk, hogy "plusz egy heti" tudást / tapasztalatot felszedhetünk, vagyis egy év alatt majdnem három havi, öt év alatt pedig másfél évnyi tudással lehetünk előrébb. Ez az egyik olyan faktor, ami a munkavállalói világban meg tudja különböztetni a jó szakembert és a kevésbé jó szakembert. Van persze még sok más is, de ebben a posztban csak az "ingyenes tanulás" a téma.

Főleg az iskolaévek alatt, illetve az első 10 munkaévünk alatt számít rengeteget a plusz tanulás, itt nagyon "el tudunk húzni". Ebben az időszakban ráadásul még gyorsabban megy a tanulás, és elvileg jobban is tudunk rá időt szánni (talán kevésbé vannak családi kötelezettségeink, de ez nyilván egyéni élethelyzet kérdése).

Hihetetlen mennyiségű információ vesz minket körbe az internet jóvoltából, és ezek között sok jót is találni. Vannak szakmai podcast-ok, YouTube csatornák, blog-ok, oktatóoldalak, szabadon elérhető egyetemi előadások és jegyzetek, szóval tényleg rengeteg információ közül választhatunk.

Az én személyes kedvenceim (mivel elsősorban JVM platformon dolgozom, Windows-os környezetben, így az eszközök és a többi link is ennek megfelelők - de más területre is ugyanígy megvannak az eszközök, a keresők segítenek megtalálni azokat):

Ingyenesen elérhető, nagyon jó minőségű eszközök szoftverfejlesztést tanulóknak, gyakorlóknak, hobbistáknak (van, ami "csak" magánszemélyeknek, tanulóknak, illetve néhány fős csapatoknak "ingyenes", ezért mindig meg kell nézni a kapcsolódó licensz információkat):
A felsorolásból kimaradtak a kódtárkezelés kivételével a "felhős dolgok" (pl. IDE a felhőben), ennek az oka, hogy én, személy szerint azokkal még nem igazán foglalkoztam, nincs bennük tapasztalatom. Amiket itt felsoroltam, azok mindegyikével dolgoztam vagy dolgozom, és "nagyon rendben" láttam a stabilitásukat / funkcionalitásukat, az árukhoz képest meg főleg :)

Az oktatóanyagokból, blog-okból még nagyobb a választék, és nagyon függ attól a választás, hogy milyen IT szakterület irányába szeretne valaki orientálódni. Az én Top 5 ingyenes kedvencem a tanuláshoz:
  • Simple Programmer: lehet rajta kifejezetten programozási bejegyzéseket is találni, de a blog nagyon nagy hangsúlyt fektet az ún. "soft skillek" (kommunikáció, tanulás, "fitten maradás" stb.) népszerűsítésére. Abszolút egyet tudok érteni vele, hiszen, ha valaki megfelelően tud kommunikálni, gyorsan tud olvasni és értelmezni, akkor szinte bármit meg tud tanulni élete során, később sem okoz akkora problémát, ha pl. technológiai stack-et kell váltani.
  • Packt Publishing: ha regisztrálsz (ingyenes), akkor van minden nap egy olyan e-book, amelyet ingyenesen megszerezhetsz a Free Learning program keretében. Én (bár nekem van Mapt előfizetésem is, de ez most itt nem lényeges), a Free Learning program keretében évente kb. 15-20 számomra érdekes e-bookot tudtam beszerezni (elsősorban PostgreSQL, Java, Python, webbiztonság, web fejlesztés, DevOps témakörökben).
  • Udemy: rengeteg oktatóvideó található meg, közülük több ingyenesen is elérhető. Kicsit "kavarni" kell az oldalon, mire eljut az ember az ingyenes kurzusokig, de utána már lehet válogatni (pl. ezen a linken keresztül a szoftverfejlesztéshez tartozó ingyenes kurzusok érhetők el; van itt Ruby on Rails, Android, Python, webfejlesztés, web design, Java, Github, Swift, C#, Eclipse, hogy csak néhányat említsek, közel 500 kurzusból lehet választani). Nyilván, a fizetős kurzusok alaposabbak és naprakészebbek is, de az ingyenes anyagok is nagyon értékesek, ha valaki valóban tanulni és fejlődni szeretne.
  • Free books via GitHub: egy korábbi nagyon jó StackOverflow gyűjtemény továbbvitele és karbantartása. És egyúttal nagyon jó példa arra, hogy miért fontos egy szoftverfejlesztőnek angolul megtanulnia (ha megnézed a magyar és az angol listát, hát, van különbség :) ).
  • Zen Habits: egy kicsit "fura" ebben a válogatásban, de nagyon szeretem az itt megjelenő írásokat. Az itt leírt dolgok közül néhány megértése és megélése segíthet abban, hogy érzelmileg jó, kevésbé frusztrált életet éljünk meg, és ez is rengeteget tud segíteni a szakmai fejlődésben is (több időnk, és sokkal több energiánk marad, mint ha hagyjuk, hogy a külvilág történései miatt a napjainkat folyamatosan idegeskedéssel és rohanással töltenénk).
A fentiek mind csak csepp a tengerben. Így, ha valaki informatikai területen szeretne tanulni, egy dologban biztos nem lehet kifogása, ha van számítógépe és internetelérése: abban, hogy nincs miből tanulni :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése